مسریشن (Maceration) زخم چیست؟
مسریشن زخم زمانی رخ میدهد که پوست برای مدت طولانی با رطوبت در تماس باشد. شکل پوست به رنگ ماسه و چروک دیده میشود و در اثر لمس ممکن است احساس نرمی یا خیس بودن داشته باشد.
مسریشن پوست اغلب با مراقبت نامناسب از زخم همراه است. علاوه بر درد و ناراحتی ناشی از آن و نیز پوسیدگی همچنین میتواند باعث تاخیر در بهبودی زخم شود و پوست را در برابر عفونت آسیبپذیرتر کند.
علت ایجاد مسریشن چیست؟
پوست به طور منظم با منابع مختلف رطوبت تماس پیدا میکند. به عنوان مثال آب و عرق از منابع اصلی رطوبت پوست هستند که میتوانند ظاهر پوست را تحت تأثیر قرار دهند. در طی روند بهبود زخم، عفونت و سایر مایعات تخلیه شده در پوست اطراف زخم جمع میشوند. در افراد مبتلا به بیاختیاری، ادرار و مدفوع ممکن است با پوست نیز تماس داشته باشند.
برای همه مسریشن پوست احتمالا اتفاق افتاده است به عنوان مثال، غوطهور شدن در حمام، بستن بانداژ یا خیس کردن پاها هنگام راه رفتن در زیر باران، همگی میتواند باعث ایجاد مسریشن خفیف شود. بیشتر اوقات، هنگامی که پوست شما این عارضه میشود، به سرعت از بین میرود. با این حال، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض رطوبت میتواند بازگشت به حالت عادی را برای پوست را دشوارتر کند.
آسیبهایی که منجر به ایجاد زخمهای باز میشوند، پاسخ ایمنی بدن را فعال میکنند. بخشی از این پاسخ شامل ماده شیمیایی به نام هیستامین است. این ماده رگهای خونی را گشاد میکند تا مایعاتی به نام پلاسما آزاد شود. تجمع پلاسما و مایعات دیگر، باعث تورم پوست اطراف زخم میشوند. برای جلوگیری از زخم شدن و عوارض آن، باید زخمها تمیز، خشک و لباس پوشیده شوند، هنگامی که یک زخم عفونی است، تولید مایع میتواند افزایش یابد که این امر باعث میشود بهبودی زخم به تأخیر بیفتد.
برخی از زخمهای مزمن شایع که در برابر مسریشن آسیب پذیرتر هستند عبارتند از:
- زخم بستر؛ این موارد به زخمهای فشاری نیز معروف هستند.
- زخمهای وریدی؛ این موارد غلب روی پاها تأثیر میگذارد.
- زخمهای دیابتی؛ این زخمها اغلب روی پاها تأثیر میگذارند.
- سوختگیهای درجه سه.
- هایپرهیدروز.
چه مواردی امکان ابتلا به مسریشن را افزایش میدهد؟
- بهداشت نامناسب
- اختلال پوستی
بهداشت ضعیف میتواند خطر ابتلا به مسریشن پوست را افزایش دهد، به خصوص در افرادی که بیاختیاری دارند یا به دلیل بیماری مدت طولانی در رختخواب میمانند، تماس طولانی مدت با لباسهای آغشته به ادرار، پدهای بیاختیاری یا ملافهها میتواند منجر به عفونتهای باکتریایی یا قارچی شود.
درمان مسریشن
درمان پوست مسره بستگی به علت و جدی بودن آن دارد. در موارد خفیف، با قرار دادن یک پد جاذب یا فوم میتوان مسریشن را درمان کرد. با این حال، درمان معمولاً برای موارد شدیدتر ضروری است، روشهای درمانی برای مسریشن پوست ناشی از زخم شامل انواع خاصی از باند و پانسمان است، از جمله:
- پانسمانهای فیلم شفاف: اینها غیر جاذب بوده و با روکش موم پوشانده میشوند و ضد آب است. این پانسمانها با هدف ایجاد حداکثر محافظت در برابر رطوبت و باکتریها طراحی شده اند.
- پانسمانهای هیدروفیبر: نوارها و باندهای استریل هستند که در طول روند بهبود رطوبت اضافی را جذب میکنند. برخی از پانسمانهای هیدروفیبر شامل ید است که خطر مسریشن را کاملا کاهش میدهد.
پیشنهاد ما برای برای جلوگیری از خطر خیسخوردگی در زخمهای پرترشح استفاده از محصول پودر ترمیم زخم آسافارما است. این محصول با جذب ترشحات زخم علاوه بر کنترل ترشحات و عفونت، با عملکرد چندگانه به درمان انواع زخمهای سطحی یا عمیق کمک میکند. پودر پانسمان ترمیم زخم آسافارما به عنوان پانسمان جاذب ترشحات زخم، علاوه بر جذب ترشحات به ترمیم و بسته شدن زخم بیمار نیز کمک میکند. این پانسمان با داشتن ماده موثره آلژیناتی قابلیت جذب بالایی دارد و از تراکم زیاد مایعات در محل زخم جلوگیری کرده و ترشحات یا اگزودای زخم را به داخل خود جذب میکند و به شکل ژل در محل زخم باقی میماند.