09131175110 info@asapharma.ir

زخم بستر

زخم بسترها ضایعات پوستی هستند که در نتیجه نیروهای فشار غیرمجاز یا نیروهای فشار مخلوط شده با نیروهای برشی در طی مدت زمانی کوتاه ایجاد می شود به اندازه کافی در جریان خون در ناحیه آسیب دیده دخالت می کند.

زخمها می توانند از قسمتهای سطحی به لایه های عمیق تر پوست بروند و بیشتر اوقات بیش از پیش بروز لکه های پوستی رخ می دهد. زخم بسترها همچنین به آسیب های فشار، زخم های دكوبیتوس یا زخم های فشار گفته می شوند.

چه کسانی در معرض خطر ایجاد زخم بستر هستند؟

بیماران مبتلا به اختلال راه رفتن در ثانویه از مشکلات جسمی یا حافظه در معرض خطر بالقوه برای ایجاد زخم بستر هستند. این مشکل پزشکی بیشتر اوقات در بیماران با تجهیزات سرپایی، بستری و مراقبت طولانی مدت فراموش می شود.
عوامل خطر اضافی ممکن است شامل وضعیت نامناسب بهداشت عمومی، تغذیه نامناسب، بی اختیاری ادرار و مدفوع، بهداشت ضعیف، وضعیت اقتصادی پایین و سن بالا باشد.
برخی از شایع ترین آسیب شناسی های مرتبط با زخم بستر، عواقب بیماری مغزی و عروقی است که بر تحرک و ذهن تأثیر می گذارد زوال عقل متوسط تا شدید از همه موارد، آرتریت روماتوئید شدید، قطع عضو به طور کلی، آسیب نخاعی و ضعف است.
مداخلات چند منظوره برای کاهش و جلوگیری از پیشرفت زخم های فشار از بهترین راهبردهایی است که در حال حاضر توصیه می شود در تنظیمات مختلف اجرا شود.

 

به طور معمول، چه مدت برای بهبودی زخم بسترها لازم است؟

روند بهبودی متفاوت است و بستگی به پیچیدگی درد دارد.
برای تسهیل در درمان و پیش آگهی، این ضایعه بر اساس سیستم مرحله بندی پنل مشاوره ملی زخم فشار، به چهار مرحله طبقه بندی می شود:

مرحله اول: قرمزی مداوم

در این مرحله، پوست آسیب دیده هنوز دست نخورده و معمولاً در ناحیه استخوانی قرار دارد. ممکن است پوست افراد با رنگ پوست تیره رنگ به نظر نرسد اما در صورت وجود ضایعه ممکن است رنگ آن با منطقه آسیب دیده اطراف متفاوت باشد.
به طور کلی این ناحیه با درجه حرارت متفاوت از پوست مجاور ممکن است دردناک، سفت و نرم باشد.

مرحله دوم: ضخامت جزئی پوست یا از بین رفتن بافت

در این مرحله، پوست می تواند به عنوان زخم سطحی و بدون مرگ بافتی باز باشد.
ضایعه همچنین می تواند به عنوان یک تاول دست نخورده یا پارگی ظاهر شود. این می تواند براق یا خشک و کم عمق یا سطحی بدون کبودی و یا مرگ بافت باشد.
در این سطح، منطقه آسیب دیده به احتمال زیاد دردناک و حساس است.

مرحله سوم: ضعف کامل پوست

ریزش پوست با ضخامت کامل در مواردی است که ضایعه بدون قرار گرفتن استخوان، تاندونها یا عضلات در چربی زیر جلدی عمیق شده است.
بافت مرده ممکن است بدون پنهان کردن عمق ریزش پوست همراه باشد. سایر عوارض از جمله، فرسایش پوست و تونل زنی ممکن است وجود داشته باشد.
عمق زخم با توجه به مساحت بدن تحت تأثیر متفاوت است. برخی از نمونه ها می تواند گوش، قسمت تحتانی سر، پل بینی و قسمت دیستال پاها باشد که در آنها بافت زیر پوستی چربی وجود ندارد.
زخم ها می توانند سطحی باشند برخلاف مناطقی از چربی قابل توجهی که در آن درد بسیار عمیق است.

مرحله چهارم: از دست دادن بافت کاملاً ضخیم

طبقه بندی از دست دادن بافت با ضخامت کامل هنگامی انجام می شود که ضایعه استخوان، تاندون یا عضلات در معرض دید باشد. بافت مرده ممکن است وجود داشته باشد. فرسایش و تونل زنی پوست اغلب وجود دارد.
عمق زخم در محل آناتومیک همانطور که با ضایعه مرحله III توضیح داده شده متفاوت است اما تفاوت این است که زخم مرحله IV می تواند به عضلات گسترش یابد و ساختارهای پشتیبان مانند تاندون، کپسول مفصل و فاشیا باشد.
در این مرحله، عفونت استخوان، معروف به استئومیلیت، احتمالاً رخ می دهد. عضله و استخوان در معرض آن قابل مشاهده یا مستقیماً قابل لمس است.

۱٫ ناپایدار یاغیرقابل طبقه بندی: ضخامت کامل پوست یا کاهش عمق بافت ناشناخته

از بین رفتن ضخامت کامل بافت وجود دارد و زخم کاملاً توسط بستر یا بافت مرده در بستر زخم پوشانده شده است. برای افشای پایه زخم (در صورت امکان از نظر بالینی) لازم است دبریدمان جراحی از بافت مرده یا اسکار انجام شود.
تعیین عمق دشوار است اما معمولاً مرحله III یا IV است.

۲٫ مشکوک به عمق آسیب عمیق بافت و ناشناخته

تغییر رنگ بنفش یا رنگ خرمایی مایل به قرمز از پوست دست نخورده یا تاول پر از خون وجود دارد که در اثر آسیب یا فشار برشی در بافت زیرین ایجاد می شود. ممکن است بر روی پوست آسیب دیده، بافتی که دردناک، سفت، نرم و ابکی و سردتر یا گرمتر از بقیه پوست باشد.
به خاطر داشته باشید که آسیب دیدن بافت های عمیق در بیماران با پوست تیره ممکن است دشوار باشد.
سیر طبیعی ضایعه می تواند یک تاول نازک بر روی یک بستر زخم تیره باشد که ممکن است بیشتر تکامل یابد و تحت پوشش مایع نازک قرار گیرد. تکامل ممکن است سریع باشد حتی اگر بهترین روش درمانی ارائه شود لایه های دیگری از بافت را در معرض دید قرار می دهد.
سپس، بر روی مرحله ساخته شده روند بهبودی می تواند از چند روز و هفته تا ماه متغیر باشد. بعضی اوقات ممکن است ضایعه برطرف نشود و عوارضی ایجاد کند که می تواند جان بیمار را به خطر اندازد.

زخم بستر مرحله چهارم چه شکلی است؟

زخم بسترهای مرحله چهارم می توانند مانند زخم گسترده ای با وجود ماهیچه، تاندون و قرار گرفتن در معرض استخوان با یا بدون ضعف یا مایع همراه با بافت مرده و ترشحات موضعی باشند.
در این مرحله احتمال استئومیلیت یا استئیت وجود دارد. عمق زخم بستر بر حسب موقعیت آناتومیکی متفاوت است.

چگونه زخم های فشار سریعاً ایجاد می شود؟

زخم های فشار ممکن است در طی ۴ – ۶ ساعت ایجاد شود. (بعضی از منابع توسعه زخم بستر را حتی در مدت ۱ ساعت از قرار گرفتن در معرض توصیف کرده اند).
زخم ها در نتیجه نیروهای فشار غیرمترقبه یا نیروهای فشار مخلوط شده با نیروهای برشی که به پوست آسیب دیده در بیمار مبتلا شده اند ایجاد می شود و خونرسانی را مختل می کند و پس از آن باعث صدمات پوستی در سطوح مختلف می شود.

آیا زخم های بستر باید پوشیده با پانسمان باشند؟

زخم بسترباید به طور مناسب پوشانده شوند. پانسمان نه تنها با مرطوب نگه داشتن محیط زخم (هنوز هم خیس نیست) به روند بهبودی کمک می کند بلکه یک پوشش محافظ را نیز فراهم می کند. اما در نظر داشته باشید که پانسمان نباید چسبنده باشد.
باید در نظر داشته باشیم که برای پیچیدگی ها و خصوصیات مختلف زخم بستر، روش های مخصوص لباس پوشیدن وجود دارد که در سیستم مرحله بندی پنل مشاوره زخم فشار ملی توضیح داده شده است.

آیا ژل پترولئوم برای بهبود زخم بسترها مفید است؟

طیف گسترده ای از محصولات موضعی برای زخم بستر وجود دارد. با این وجود، کمبود داده هایی وجود دارد که کدام یک برای هرگونه ضایعه خاص مؤثر است. به طور کلی، فقط ریسک کم خطر آسیب بیشتر به محل شرح داده شده است.
از ژل پترولئوم برای جلوگیری از خشک شدن پوست و همچنین محافظت از گلودرد از حیوانات و سایر آلاینده های اطراف استفاده شده است. مشاوره با یک متخصص همیشه باید در نظر گرفته شود.

آیا استفاده از عسل می تواند به بهبود زخم بستر کمک کند؟

عسل به بهبودی زخم بستر کمک می کند زیرا به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی عمل می کند و خاصیت ضد درد نیز دارد.
این را به خاطر داشته باشید که هر نوع درمانی که برای یک زخم بستر خاص انتخاب شده است باید پس از ارزیابی منطقه آسیب دیده برای رطوبت، اگزودات ها یا رشد باکتری ها انتخاب شود. مشاوره با یک متخصص همیشه باید در نظر گرفته شود.

بهترین روش برای درمان زخم بستر بستری بیماران است؟

بهترین راه برای درمان زخم بستر در بیماران بستری، اجرای اقدامات پیشگیرانه و نظارت بر این اساس است. شواهد با کیفیت متوسط از بررسی های منظم مداخله ای چند عاملی را برای جلوگیری از پیشرفت زخم بستر فراهم می کند. این شامل موارد زیر است:
یک ارزیابی کامل بالینی باید انجام شود. ارزیابی مکرر از پزشک مراقبت های اولیه که منجر به یک تیم چند رشته ای با آموزش و استاندارد سازی مداوم می شود در صورت امکان.
بهداشت خوب باید حفظ شود.
استفاده از سطوح پشتیبانی تخصصی مانند بالش بین قسمت هایی از بدن که به یکدیگر فشار می آورند می تواند سودمند باشد.
استفاده مجدد از بیمار به دفعات و جلوگیری از اصطکاک نیز ضروری است.
به طور کلی باید مدیریت تغذیه صورت گیرد.

هنگام برخورد با زخم بستر چه نکات مهمی باید در نظر گرفته شود؟

برخی از نکات اساسی در مراقبت از زخم بستر:
ارزیابی جامع گیاه پزشکی از جمله ارزیابی تغذیه ای.
به طور کلی بهینه سازی تغذیه.
از بین بردن تمام فشارها بر روی ضایعه. استفاده از تکنیک های اساسی مانند “پاشنه شناور”.
محافظت از زخم بستر در برابر آلاینده های احتمالی
تغییر مکرر، هر ۲ ساعت توصیه می شود. اما، این در کارآزمایی کنترل شده تصادفی مورد مطالعه قرار نگرفته است و تحقیقات بیشتری لازم است.
ارزیابی فیزیکی و کاردرمانی در صورت واجد شرایط توانبخشی، بیمار را فعال نگه می دارد.

آیا زخم بستر می تواند به سپسیس منجر شود؟

سپسیس یک وضعیت پزشکی بالقوه تهدیدکننده زندگی است که ناشی از پاسخ سیستم ایمنی بدن به یک عفونت خاص در بدن است. سپسیس می تواند پس از یک زخم بستر پیچیده ایجاد شود و تصمیم برای درمان عفونت باید یک امر بالینی باشد.
برخی پرچم های قرمز که ممکن است در مورد ایجاد سپسیس از زخم بستر هشدار دهند ممکن است شامل تغییر رنگ قرمز مایل به قرمز منطقه آسیب دیده با یا بدون اندوراسیون همراه (سخت شدن بافت نرم)، گرما، زهکشی چرکی یا بدتر شدن زهکشی مزمن باشد.

آیا زخم بستر کشنده هستند؟

اگر به موقع درمان نشود زخم بسترها می توانند به یک وضعیت پزشکی شدید تبدیل شوند و زندگی بیمار را که تحت تأثیر آن قرار دارد به خطر اندازد.

چگونه زخم های فشار (زخم بستر) را درمان و جلوگیری کنیم؟

زخم بستر می تواند در افرادی که مدت زمان طولانی به عنوان مثال، به علت فلج، بیماری، پیری و یا ضعف در یک مکان قرار دارند رخ دهد.

همچنین به عنوان زخم های فشار و زخم های تحت فشار شناخته می شود زخم های بستر می تواند زمانی رخ دهد که اصطکاک و یا فشار ناخواسته در یک قسمت از بدن وجود دارد. افرادی که نمی توانند حتی کوچکترین حرکاتی را انجام دهند در معرض خطر زخم های تحت فشار هستند.
زخم ها می توانند بر روی هر قسمت از بدن تاثیر بگذارند اما مناطق استخوانی در اطراف آرنج، زانو، پاشنه، کوکسیکس و مچ پا بیشتر حساس هستند.
زخم بسترها قابل درمان هستند اما اگر درمان دیر شود می تواند منجر به عوارض کشنده شود.
شیوع زخم های تحت فشار در بخش های مراقبت های ویژه در ایالات متحده (ایالات متحده) تخمین زده می شود از ۱۶٫۶ درصد به ۲۰٫۷ درصد است.
زخم های تحت فشار، یا زخم ها، آسیب های دردناک روی پوست است. آنها از طریق فشار طولانی مدت روی پوست ایجاد می شوند و بنابراین در میان بیمارانی که نمی توانند به نوبه خود حرکت کنند رایج هستند. در حالی که “درد” به نظر می رسد ملایم، آسیب به پوست می تواند بسیار شدید باشد. برای یک بیمار مبتلا به زخم فشاری، فعالیت های روزمره مانند چرخاندن، بلند کردن، تغییر دادن و تمیز کردن آنها می تواند تجربیات ناخوشایند باشد. زخم فشاری نیاز به تمیز کردن و مرتب کردن لباس دارد و باعث درد بیشتر می شود.

جلوگیری و درمان درد زخم فشاری

شما می توانید از سه نوع توصیه ساده برای پیشگیری و درمان درد زخم فشاری کمک بگیرید:
کاهش تماس و فشار به زخم. ایده خوبی است که فشار کمتری بر روی درد ایجاد کند. محدود کردن فشار باعث جلوگیری از بدتر شدن زخم و جلوگیری از درد در تماس می شود. به عنوان مثال، اگر از فردی که مراقبت می کنید در ناحیه کمرش دچار زخم باشد او را در یک وضعیت راحت به پهلو بخوابانید. یک برنامه چرخش را در هر دو ساعت حفظ کنید به طور متناوب به پشت و رو شود. او برای مدت کوتاهی از جمله زمان غذا، نیاز به قرار گرفتن در موقعیت پشت دارد اما به حداقل رساندن مقدار زمانی که در معرض فشار قرار می گیرد می تواند باعث بهبودی زخم فشاری و کاهش درد شود.
دارو را به طور منظم و مرتب بدهید. برای جلوگیری از درد به مراتب ساده تر است، تا اینکه آن را درمان کرد و آن را به طور کامل تحمل کرد. این احتمال وجود دارد که پزشک شما یک داروی برای درد می دهد. اگر او نداد حتما از او بخواهید برای چه دارو نمی دهد. درمان هایی مانند تیلنول و مورتین به طور معمول برای راحت شدن کافی نیستند و چیزی قوی تر باید تجویز شود.
داروهای ضد درد در فواصل منظم در طول روز به جلوگیری از بحران درد کمک می کند. این نیز به شما عزیزان کمک می کند تا برای انجام کارهای روزانه راحت تر شوید.
دارو را طبق دستور پزشک تعیین کنید. اگر علیرغم داشتن داروی شما هنوز درد دارید با پزشک خود صحبت کنید تا تغییرات ایجاد کند.
دادن دارو قبل از مراقبت. فعالیت های مراقبت روزانه مانند چرخاندن، توالتینگ و تمیز کردن می تواند به شدت دردناک باشد. بسیاری از پزشکان برای این منظور دوز کم مورفین سریعاً تجویز می کنند. دادن دارو به او ۳۰ دقيقه قبل از شروع مراقبت، باعث مي شود که فعاليت شما بسيار راحت تر باشد. همچنین قبل از انجام مراقبتهای زخم مطمئن شوید که پیش از مداخله استفاده کنید. این که آیا شما یا پرستار انجام تغییرات پانسمان، حداقل ۳۰ دقیقه قبل از شروع مراقبت، داروی درد را به او بدهید. اگر او برای تغییر پانسمان بیاید ممکن است لازم باشد که این را با پرستار هماهنگ کنید.

 

درمان زخم های فشاری ( زخم بستر)

قرار دادن یک بالش در ناحیه آسیب دیده می تواند به کاهش فشار و علائم کمک کند.
درمان زخم های فشاری آسان نیست.
بعید است که زخم باز به سرعت در حال بهبود باشد. حتی وقتی که شفا انجام می شود ممکن است به علت آسیب به پوست و دیگر بافت ها، ناجور باشد.
زخم های فشاری کمتر شدید در طی چند هفته با درمان مناسب درمان می شوند اما زخم های جدی ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند.
مراحل زیر باید انجام شود:
با جابجایی بیمار یا استفاده از پد های کف یا بالش فشار را از زخم بردارید.
زخم را تمیز کنید: زخم های کوچک ممکن است به آرامی با آب و صابون ملایم شسته شوند. هر بار که پانسمان تغییر می کند زخم های باز باید با محلول سالین تمیز شوند.
کنترل بی اختیاری تا آنجا که ممکن است.
بافت مرده را از بین ببرید: اگر بافت آلوده یا کهنه وجود داشته باشد زخم به خوبی بهبود نمی یابد بنابراين دبریدمان ضروری است.
پانسمان را اعمال کنید: این زخم را محافظت می کند و شفا را تسریع می کند. برخی از پانسمان ها با برطرف کردن بافت مرده از آلودگی جلوگیری می کنند.
از آنتی بیوتیک های خوراکی یا کرم آنتی بیوتیک استفاده کنید: این می تواند به درمان عفونت کمک کند.
در مراحل اولیه، ممکن است افراد مبتلا به زخم در خانه درمان شوند اما زخم های شدیدتر باید توسط یک متخصص مراقبت های سلامت پانسمان شود.

عمل جراحی

برخی از زخم بسترها ممکن است شدید شوند که مداخله جراحی ضروری است.
جراحی به دنبال تمیز کردن زخم، درمان و یا جلوگیری از عفونت، کاهش از دست دادن مایع و کاهش خطر عوارض بیشتر است.
یک پد از عضله، پوست و یا بافت دیگر از بدن بیمار برای پوشش دادن زخم مورد استفاده قرار می گیرد. این به عنوان فلاپ بازسازی شناخته می شود.

مراحل زخم فشاری

زخم فشاری در ۴ مرحله توسعه پیدا می کند
۱٫ پوست قرمز رنگ خواهد شد و با لمس احساس گرمی دارد. ممکن است خارش داشته باشد.
۲٫ ممکن است یک زخم باز دردناک یا یک تاول وجود داشته باشد که پوست را در اطراف آن بی رنگ کرده است.
۳٫ ظاهر مانند دهانه آتشفشان، به علت آسیب بافت زیر سطح پوست توسعه می یابد.
۴٫ آسیب شدید به پوست و بافت، احتمالاً با عفونت. ماهیچه ها، استخوان ها و تاندون ها قابل مشاهده است.
یک زخم عفونی که ترمیم آن زمان زیادی طول بکشد عفونت می تواند در جاهای دیگر بدن گسترش یابد.

عوارض جانبی

سلولیت از عوارض احتمالی زخم بستر است.
بدون درمان، زخم بستر می تواند منجر به عوارض جدی شود.
سلولیت یک عفونت باکتریایی بالقوه و تهدید کننده زندگی است از سطح تا عمیق ترین لایه پوست است. سلولیت می تواند منجر به سپتی سمی یا مسمومیت خون شود و عفونت می تواند به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
اگر زخم فشاری به مفاصل و استخوان گسترش پیدا کند ممکن است عفونت های استخوانی و مفصلی ایجاد شود. این می تواند باعث آسیب به غضروف و بافت و کاهش اندام و عملکرد مفصلی شود.
سپسیس، که در آن باکتری ها می توانند وارد زخم ها، به ویژه زخم های پیشرفته شوند و جریان خون را آلوده کنند. این می تواند منجر به شوک و خرابی اندام و وضعیت تهدید کننده زندگی شود.
اگر بیمار دارای زخم بستر باشد خطر ابتلا به سرطان تهاجمی در سلول های اسکواموس پوست وجود دارد.

چشم انداز

زخمهای مرحله ۲ می توانند در عرض ۱ تا ۶ هفته بهبود یابد اما زخمهایی که به مرحله ۳ یا ۴ می رسند ممکن است چند ماه طول بکشد یا ممکن است هرگز نتوانند درمان شوند مخصوصاً در افرادی که مشکلات سلامتی مداوم دارند.
با اقدامات مناسب، بیماران و کارکنان پزشکی می توانند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به زخم بستر را کاهش دهند.